Thaimaa
Thaimaa on ainoa Kaakkois-Aasian maa, joka ei ole ollut eurooppalaisen siirtovallan alla. Maassa vallitsee perustuslaillinen monarkia, ja valtion päämiehenä toimii H.M. kuningas Bhumibol Aduljadej. Yhtenäinen Thaimaan kuningaskunta on ollut olemassa 1300-luvulta saakka, ja tunnettiin nimellä Siam aina vuoteen 1939, jolloin se sai nykyisen virallisen nimensä Thaimaan Kuningaskunta.
Maantieto
Thaimaa on maailman 50. suurin maa pinta-alaltaan; lähes Espanjan kokoinen.
Se sijaitsee vain 15 astetta pohjoiseen päiväntasaajalta, ja maassa vallitsee trooppinen ilmasto, lämpötilojen vaihdellessa 19-38 celsiusasteen välillä.
Thaimaan korkein kohta on Chiang Main provinssissa sijaitseva Doi Inthanon, joka nousee 2565 metriin vedenpinnasta.
Thaimaan maa-ala kattaa 510 890 neliökilometria, ja vesiala 2230 neliökilometria. Rantaviivaa maalla on 3219 kilometria.
Thaimaan pisin maaraja on Myanmarin (ent. Burma) kanssa, joka on pituudeltaan 1800 km.
Sää
Sää Thaimaassa on kuuma ja kostea, mikä on tyypillistä trooppiselle ilmastolle. Yleisesti ottaen voidaan erottaa kolme vuodenaikaa: ”kuuma” kausi, sadekausi ja ”viileä” kausi. Tosin sää tuppaa olemaan melko kuuma ympäri vuoden, eikä viileä kausi aina suomalaisena tunnu kovin viileältä, eikä sade kaudella aina sada. Lue lisää Thaimaan säästä ja ilmastosta.
Ihmiset
Thaimaan väestö koostuu noin 65 miljoonasta kansalaisesta, joista suurin osa edustaa etnistä Thaikansaa. Alueella on myös kiinalaista, intialaista, malesialaista, burmalaista, kamputsealaista ja laolaista alkuperäisväestöä. Noin 7 miljonaa virallisen laskun mukaan asuu maan pääkaupungissa Bangkokissa. Tämä luku perustuu kaupungissa kirjoilla oleviin, mutta todellisuudessa alueella asuu reilusti yli 10 miljoonaa ihmistä. Alueella asuu myös laajalti muista maista kotoisin olevia ekspartiaatteja. Etelä-Thaimaassa lähellä Malesian rajaa asustaa suurin osa maan muslimeista, ja Pohjoisessa jonkin verran Hmong ja Karen heimojen jälkeläisiä. Lue lisää Thaikulttuurista.
Pinta-ala
Thaimaan kokonaispinta-ala on 514 000 neliökilometria. Maavertailussa tämä ala vastaa Ranskan tai Texasin kokoa. Suomen vastaava pinta-ala on noin 300 000 neliökilometria.
Pääkaupunki
Bangkok – paikallisten keskuudessa Krung Thep Mahanakorn, tai lyhyesti Krung Thep
Kieli
Yli 92% Thaimaan väestöstä puhuu Thaita tai jotain sen murteista. Thai kieli on maan virallinen kieli, mutta periaatteessa koulussa opiskellaan vieraana kielenä Englantia, kuten Suomessa, joten voisi olettaa ainakin nuoremman väestön puhuvan Englantia. Näin saattaa olla suuremmissa kaupungeissa ja turistikohteissa, mutta yleisesti ottaen Englannin kielen taito on Thaimaassa melko heikkoa.
Uskonto
94,6% buddhalaisia
4,6% muslimeita
0,7% kristittyjä
Lue lisää Thaimaan uskonnosta.
Hallitus
Thaimaa hallitsee perustuslaillinen monarkia, jossa Pääministeri toimii hallituksen ylimpänä aukrotiteettina ja kuningas valtion päämiehenä. Thaimaan perustuslaki antaa kansalle vallan demokraattisesti äänestää johtajansa parlamenttiin, sekä määrää kaksikamarisen lainsäädännön koostuen senaatista ja edustajainhuoneesta. Päättävä valta on Pääministerillä. Oikeuslaitosta valvoo Korkein Oikeus, jolla on itsenäinen valta muun päättävän tahon ylitse.
Kansalliset pyhäpäivät
– 1 tammikuuta: Uuden vuoden päivä
– helmi-maaliskuu Makha Bucha Day – Buddhalainen pyhäpäivä. jota vietetään lunaarisen kalenterin neljännen täyskuun päivänä.
– 6 huhtikuuta: Chakri Memorial Day – Tämä päivä juhlistaa nykyisen monarkian perustamista.
– 13-15 (12-17) huhtikuuta: Songkran – Thaimaalainen uusi vuosi, johon kuuluu myös viljelykauden juhlimista. Tarkka päivä määräytyy kuninkaallisten astrologien mukaan.
– 1 toukokuuta:Työväenpäivä
– 5 toukokuuta: Coronation Day – Nykyisen kuninkaan, Rama IX:n virkaanastujaisten muistojuhla.
– toukokuu: Visakha Bucha Day – Buddhalainen pyhäpäivä, jota juhlitaan lunaarisen kalenterin kuudennen täyskuun päivänä.
– heinäkuu: Asanha Bucha Day – A Buddhalainen pyhäpäivä, jota juhlitaan lunaarisen kalenterin kahdeksannen täyskuun päivänä.
– 12 elokuuta: Thaimaan kuningattaren syntymäpäivä; tunnetaan myös Thaimaassa äitienpäivänä
– 23 lokakuuta: Chulalongkorn Day: Thaimaan entisen kuninkaan Rama V:n juhlapäivä
– 5 joulukuuta: Thaimaan kuninkaan syntymäpäivä; tunnetaan myös Thaimaassa isänpäivänä
– 10 joulukuuta: Constitution Day: Thaimaan ensimmäisen perustuslain juhlapäivä.
– 31 joulukuuta: Uudenvuoden aatto
Talous
Thaimaan talous on riippuvainen viennistä, mistä koostuu 60% maan bruttokansantuotteesta, joka on noin 200 miljardia US dollaria. Thaimaan talous on Kaakkois-Aasian toiseksi suurin. Maan vienti koostuu pääasiassa maataloustuotteista ja Thaimaa onkin maailman suurin riisin viejä. Muita vientituotteita ovat kala, kumi, autot, tietokoneet, muut elektroniset laitteet, sekä korut. Vaikka maa onkin maailman kuuluja turistikohteita, kattaa turismi ainoastaan 7% BKT:sta.
Etäisyyksiä
Helsinki, Suomi 7883 km
Sydney, Australia 7531 km
Tokio, Japani 4604 km
Peking, Kiina 3692 km
Hongkong 1724 km
New Delhi, Intia 2916 km
Dubai, UAE 4883 km
Rooma, Italia 8825 km
Madrid, Espanja 10175 km
Pariisi, Ranska 9439 km
Berliini, Saksa 8599 km
Tukholma, Ruotsi 8264 km
Lontoo, UK 9526 km
Moskova, Venäjä 7061 km
New York, USA 13923 km
Los Angeles, USA 13293 km
Vancouver, Kanada 11796 km
Valuutta
Thaimaan valuutta on Thai Baht (THB), jota käytetään seteleinä ja kolikkoina. Kooltaan isommat kolikot ja setelit ovat arvokkaampia kuin pienemmät. Samoin värit vaihtelevat arvon mukaan. Setelit suuruusjärjestyksessä ovat: 1000, 500, 100, 50 ja 20, ja kolikot 10, 5, 2, ja 1. Lisäksi yksi THB jakaantuu sadaksi Satangiksi, ja joskus voi törmätä 50 ja 25 satangin kolikkoihin. Samoin 10 THB seteleitä on vielä liikkeellä, ja ne kelpaavat maksuvälineenä edelleen. 10 THB kolikkoja painetaan juhlaeriä erinäisiä tapahtumia ja juhlia varten. Lue lisää raha-asioista Thaimaassa.
Pankit
Pankit ovat avoinna yleensä maanantaista perjantaihin aamu klo 9.30 iltapäivän 15.30 asti, tosin jotkut pankit ovat myös auki lauantaisin. Rahanvaihtopisteet etenkin Bangkokissa ja muissa turistikohteissa ovat yleensä auki myöhään. Lue lisää raha-asioista Thaimaassa.
Posti
Thaimaan postipalvelu (EMS), on suhteellisen luotettava. Toimistoja on ympäri maata melkein kaikissa suuremmissa kylissä ja kaupungeissa. Postitoimistot ovat auki Ma-Pe 8.00-16.30 ja La-Su 9.00-13.00. Poiketen tästä Pääposti Bangkokissa on auki Ma-Pe klo 18 asti.
Kaikki Thaimaan postit on sujettu pyhäpäivisin, tosin useimmat hotellit voivat postittaa kirjeitä ja paketteja tuolloin.
Kansainväliset kuriiriyhtiöt kuten DHL, UPS, FedEx ja TNT toimivat myös Thaimaassa, jos haluaa vakuutuksen tärkeälle lähetykselle. Toimistot sijaitsevat ympäri Thaimaata. Lue lisää tavaroiden lähettämisestä Thaimaasta.
Kello
Thaimaan aikavyöhyke on GMT+7, eikä talvi- tai kesäaikaa erotella. Suomeen nähden aikaero on siis kesäaikaan +4 tuntia ja talviaikaan +5 tuntia.
Painot ja mitat
Thaimaassa käytetään metrijärjestelmää kaikille painoille ja mitoille. Tosin maa-alueet mitataan ”wa” ja ”rai” mittojen mukaan (1 wa on 400 neliömetriä ja 1 rai on 1600 neliömetriä).
Sähkö
Pistorasiat Thaimaassa on ladattu 220V, 50 sykliä sekunnissa, joka on yhteensopiva suomalaisiin elektroniikkalaitteisiin. Tosin kannattaa ottaa huomioon että pistorasiaan sopivat pistokkeet eivät ole samat kuin suomessa. Pääosin pistokkeet ovat kaksi lituskaista piikkiä, mutta nykyään näkee jo maadoitetuja kolmipiikkisiä pistorasioita, joihin suomalaiset pistokkeet sopivat. Välikappaleen voi tarvittaessa ostaa paikan päältä edullisesti, tai Suomesta ennen matkaa. Lue lisää sähköstä ja muista hyödykkeistä.
Majoitus
Thaimaa tarjoaa eräitä maailman hienoimpia hotelleja, olipa kyseessä 5-tähden luksushotelli / spa hoitola tai perheille suunnattu rantaviivalla sijaitseva bunglow. Thaimaasta löytyy hotelli jokaiselle matkustajatyypille, jokaiseen matkabudjettiin. Parhaat hintatarjoukset sijouttuvat hiljaiselle kaudelle touko-elokuun ajalle, kun taas hinnat nousevat kovimman turistiryntäyksen aikana joulu-helmikuussa. Lue lisää Thaimaan hotelleista ja muista majoitusmahdollisuuksista.
Puhelin
Thaimaalainen puhelinjärjestelmä on moderni. Matkapuhelinverkko kattaa laajalti koko maan, ja lisäksi yleisiä korttipuhelimia löytyy edelleen. Suomalaiset matkapuhelimet toimivat Thaimaassa, uuden tai käytetyn matkapuhelimen voi ostaa erittäin edullisesti melkein jokaisesta ostoskeskuksesta, samoin paikallisen SIM-kortin, jonka käyttö on paljon edullisempaa kuin ulkomaalaisen. Ulkomaan puheluita varten voi ostaa lisäksi puhelinkortin, joita myydään 7-eleveneissä ja familymarteissa.
Hätänumerot ovat yleensä 3 tai 4-numeroisia, mukaan lukien turistipoliisi, jonka numero on 1155.
Lue myös: